Common Grounds



To also provide essential spaces for displaced community groups, including dance, art, and reading groups

Joshua Thandi, 2022

The design of the community centre has two core programs as well as the flexibility of a civic building. These two core programs are Art and Dance studios and Workshop spaces for book clubs and studying. Breakout spaces are also introduced on the ground floor and second floor, with the latter providing an overlooking view of the public space and generally a tad quieter than the ground floor. The inclusion of garden spaces on top was to align the project with the urban strategy was to play a key role in the internal passive climate system.

The tectonics and ideas were derived from Kengo Kuma's use of louvres from One Omotesnado and Kiroshige Museum, about linear aspects with clean detailing and form creation but also Council House 2 innovative thinking about passive design and reusing thermal energy from operations that create energy and climate conditions that can affect it too.

David Chipperfield's Rowing Museum has also been considered due to its sculptural qualities but also because of the internal arrangement and thought process of the spaces and how they worked together.

Lastly, Spare Space by Jack Brandsma was used to consider the design of the streetscape interfaces and yatai-style dining and restaurants as well as reading and working pavilions.

The pavilions themselves are arrayed throughout the community centre and landscape and create smaller open spaces which feed off from the bike path connection that starts to bleed in through the use of the ecology corridor.

The pavilions themselves are inspired by yatai-style restaurant in Japan and Spare space projects, a series of a box that opens up to become desks, shops and tables.

These pavilions are more human-scaled and look to be very simple in their nature, and are a series of ideas that make up a public space, such as reading and study pavilions, yatai kitchen and bars, bike racks and Basketball nets.

The project common grounds look at adding further public space to Brunswick which contains both of my projects, the community centre, rehabilitation of an unused car park, and streetscape, an insert component combining landscape and pavilions to create open space hardly found within the suburb. This public space will be placed on the other side of Ballarat Street, using the bike path (situated next to the train track) to allow pedestrians easier access into space.

Important considerations for the project include bioremediation of the site and the inclusion of ecological corridors and co-production spaces as determined by the group strategy but to also provide essential spaces for displaced community groups, including dance, art, and reading groups, as well as the variety of cultural groups within the suburb. With this, a key component was the insertion of the landscape and pavilions which help create spaces at a more human scale.

The passive cooling system is based off form council house 2 and uses outside air, cross ventilation and water cooling to refresh the temperature within a room through displacement. The heat rises and creates condensation from the water of the plants and irrigation systems, which that excess water to recycled through to building to provide that water cooling. The passive system was inspired by Council house 2, however with some changes to the system. Firstly the need for cross ventilation was important and played an additional role in cooling the spaces, the water and displacement vents. Furthermore, the excess water from plant irrigation and condensation is reused to cool the building through the under-slab venting system.